Talböcker och Legimus

Har du dyslexi eller någon annan läsnedsättning? – då har du rätt att lyssna på talböcker. Exempel på läsnedsättningar är:

  • läs- och skrivsvårigheter
  • synnedsättning
  • andra fysiska funktionsnedsättningar, exempelvis rörelsehinder och hörselskada
  • intellektuell funktionsnedsättning
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism, adhd.
  • tillfällig läsnedsättning

Här kan du läsa mer om vem som får låna talböcker

Legimus är ett digitalt bibliotek med över 100 000 titlar. Här hittar du både skönlitteratur och facklitteratur. På legimus.se kan du, när du har ett konto, själv söka, låna och ladda ner talböcker.

Legimus finns också som en app för iPhone, iPad och Android.

På Rudbeck samarbetar biblioteket med Lärcentrum för att se till att alla som behöver talböcker får det. Om du har behov av talböcker så vänd dig till ditt programs specialpedagog på Lärcentrum

Läs mer här hur det går till att få tillgång till Legimus.se

 

Legimus – före, under och efter Rudbecksåren

Har du haft Legimus på grundskolan ska du komma till biblioteket så att vi kan flytta ditt konto till Rudbeck. Då kan vi hjälpa dig t ex om din inloggning krånglar.

Rudbecks bibliotek är support-bibliotek för alla som går på skolan. Vi kan t ex hjälpa dig att hitta rätt bok i Legimus.se.

Har du Legimus och går i trean? När du lämnar Rudbeck ska du flytta ditt Legimus-konto till ett annat bibliotek t ex ett folkbibliotek eller ett högskolebibliotek. Vi visar dig hur man gör.

Här finns information från MTM Myndigheten för tillgängliga medier till dig som är Legimus-användare och som ska plugga vidare på högskolan.

Här finns information från Studera.nu om vilket stöd du kan få när du börjar på högskolan.

Klicka på länken nedan för att se en film om Talböcker och Legimus (2 min)