Elevintervjuer

Läs vad några av våra elever tycker om att gå på Rudbeck och varför de valde just Rudbeck.

Intervjuerna är gjorda under hösten 2020 av elever i kursen Journalistik, reklam och information 1.

Viktor går tredje året på Samhällsvetenskapsprogrammet.
– Jag bor nära skolan och min bror, som även han har gått här, rekommenderade Rudbeck eftersom det är en bra skola med trevliga lärare. Skolan har fina lokaler och man har stor möjlighet att läsa de kurser som man själv tycker är intressanta.
Viktor går inriktning Beteende eftersom han tycker om de kurser man läser på den inriktningen.
– I framtiden vill jag gärna jobba med beteenden hos människor, avslutar Viktor.

Text och bild: Albin Söderlind

– Det som skiljer Rudbeck från andra skolor är främst att undervisningen bygger på enskilda kurser istället för traditionella klasser, säger Ronja som läser andra året på Orienteringsgymnasiet.
Hon uppskattar att ha kurser med många olika människor, för det gör att man man lär känna så många fler än vad man skulle gjort annars. Ronja hade bara hört positiva saker om Rudbeck när hon sökte, men för henne var det framför allt orienteringen som gjorde att hon lockades till skolan. Ett roligt minne som Ronja nämner är en utflykt hon gjorde under hennes första år.
– Vi och friidrottarna åkte till Domarudden och hade övernattning. Det var jättekul, berättar hon glatt.

Text och bild: Seán Walker

Ralfs går tredje året på El- och energiprogrammet. Han valde Rudbeck för att skolan har ett bra yrkesförberedande program, men framförallt på grund av det breda kontaktnät han kan skapa. Ralfs säger att Rudbeck ger en många olika möjligheter. Både för framtiden, men även under skoltiden eftersom man hela tiden lär känna nya människor.
-På Elprogrammet får jag lära mig allt från elinstallation till kunskap om datateknik. Jag har växt upp med el och har alltid tyckt det varit roligt, det finns i blodet, berättar Ralfs.

Text och bild: Emelie Tejbrant

Lovisa går sitt andra år på Naturvetenskapsprogrammet. Under sin tid på Rudbeck har hon träffat många bra vänner.
– Jag tycker att det är kul med naturvetenskapliga ämnen. Jag gillar biologi och kemi mest, så natur – natur var rätt val för mig. Jag tycker också om att man har möjlighet att välja till andra kurser. Just nu läser jag t.ex bild och det har varit jätteroligt.
Lovisa ser fram emot att läsa mer biologi.
– Jag älskar att se hur saker fungerar och se samband mellan kemin och biologin. Dessutom hoppas jag kunna jobba inom forskning och vill kunna göra läkemedel.

Text och bild: Matilda Myrenås

Leya går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet och hon valde Rudbeck eftersom hennes bror rekommenderade skolan. Han hade med stor entusiasm berättat om det breda kursutbudet.
– Rudbeck ger mig möjlighet att själv välja vad jag ska plugga. Rudbeck har över 100 olika kurser, över 100 olika möjligheter.
Leya förklarar att hon bland annat valt kursen mental träning.
– Under kursen fick vi lära oss att massera, hantera stress och handskas med prestationsångest. Men det mest minnesvärda var när vi studerade ett russin. Vi fick beskriva hur det kändes, hur det smakade och hur det såg ut. Kursen var en annorlunda upplevelse som jag är glad att jag tog del av. Jag tycker om att testa nya saker.

Text och bild: Julia Swärd

Josefin läser sista året på Estetiska programmet och är tacksam över hur bra bemött hon blir på skolan.
– Jag tycker att det var mysigt hur de anordnade de första dagarna i skolan. Jag blev bra omhändertagen och det var tydligt vart man skulle trots att skolan är så stor.
Josefin valde det Estetiska programmet då det ger henne möjlighet att få utlopp för sin kreativitet.
– Jag tycker det är skönt att få arbeta praktiskt och inte bara göra skrivuppgifter. Dessutom är lärarna på estetprogrammet jättebra.
Josefin gillar omväxlingen då man inte läser samma kurser hela läsåret.
– Jag har också lärt känna väldigt många eftersom skolan är så stor, avslutar Josefin.

Text och bild: Thea Funk

Johanna går sitt sista år på Rudbeck. Hon går Naturprogrammet särskild variant musik, ett val hon är mycket nöjd med.
– Jag gillar musik och jag gick musikinriktning i grundskolan och ville även gå Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Det kändes som ett självklart val att välja natur – musik på Rudbeck.
Johanna har mycket positivt att säga om Rudbeck.
– Det är väldigt bra gemenskap och man får chansen att lära känna många nya kompisar. Det händer också mycket hela tiden. I våras satte musikklasserna upp en musikal där vi fick sjunga olika låtar. Det var en väldigt rolig upplevelse att göra tillsammans.

Text och bild: Isabella Ekerhov & Emelie Tejbrant

Jennifer går tredje året på Naturprogrammet särskild variant musik. Jennifer har alltid varit intresserad av musik och har så länge hon kan minnas spelat olika instrument, vilket är den främsta anledningen till varför hon valde Natur-musik. I högstadiet hörde hon mycket bra om Rudbeck. Bland annat av hennes syster som tidigare studerat här. Dessutom känner hon många kompisar som har gått samt går på Rudbeck.
– Man får chansen att träffa och lära känna många nya människor, eftersom man har lektioner med elever från andra klasser och årskurser.

Text och bild: Isabella Ekerhov & Emelie Tejbrant

– Det finns alltid någon att snacka med i skolan, säger Isak som läser sista året på Naturvetenskapsprogrammet.
Han valde Rudbeck för att han hört mycket bra om skolan av sina äldre syskon och efter att själv ha gått här i snart tre år säger han detsamma.
– Om man vill träffa mycket nytt folk och gå på en skola med många möjlighet är Rudbeck ett bra alternativ.
Isak berättar om kursen Idrott och Hälsa 2.
– Vi paddlade kajak i två dagar, det var riktigt kul. Det var soligt och glassigt i skärgården när vi gled genom vattnet med tjugo stycken kajaker.

Text och bild: Seán Walker

Hjalmar går tredje året på Naturprogrammet särskild variant musik. Det var möjligheten att fritt få välja bland kurser samt skolans läge som avgjorde valet.
-De individuella scheman som varje elev får gör att man inte endast har lektioner med sin klass utan med folk från andra program och årskurser. Det skapar en bra gemenskap på skolan och gör det lättare att skaffa nya kompisar.
Hjalmar valde Naturvetenskapsprogrammet för att det ger honom en bred utbildning och många olika möjligheter i framtiden.
-Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, därför känns natur ett bra val. Samtidigt tycker jag musik är väldigt kul och det alltid har intresserat mig.

Text och bild: Emelie Tejbrant

-Jag har alltid varit intresserad av att lära mig hur saker och ting fungerar, hur världen är uppbyggd. På Naturvetenskapsprogrammet får man fördjupa sig inom biologi, kemi och fysik, om kroppen, organismer, reaktioner och naturlagar. Jag lär mig hur världen fungerar, berättar Hanibal som går i årskurs tre.
Hanibal valde Rudbeck för att det är en stor skola med många möjligheter.
-Rudbeck ger mig alla möjligheter jag önskar. Det finns hur många kurser som helst och det finns många elevföreningar. Det finns olika ämnesstugor och studierum och du kan alltid få hjälp av en lärare. Alla verktyg som man behöver för att lyckas med sina studier finns här. Rudbeck har hela verktygslådan.

Text och bild: Julia Swärd

Gretel går årskurs tre på Samhällsvetenskapsprogrammet. Hon valde Rudbeck för att hennes syster rekommenderat den till henne.
-Min syster har bara pratat bra om Rudbeck, fått många vänner och haft en jättebra gymnasietid.
Det Gretel tycker bäst om med Rudbeck är de breda valmöjligheterna.
-En kan välja kurser som skiljer sig mycket från ens inriktning och program.
Något annat Gretel värdesätter högt på Rudbeck är att hon hela tiden lär känna många nya personer. Det gör att hon trivs bra på Rudbeck och att hon känner
sig trygg.
-En har alltid någon att vara med, avslutar hon.

Text och bild: Evelina Arvesjö

Ellen går tredje året på Samhällsvetenskapsprogrammet. I första gymnasieansökan var det andra skolor som stod högst på listan.
– Det var innan jag fick höra talas om Rudbeck. Många av mina vänner från grundskolan valde andra skolor och det gjorde mig osäker. Men det blev så bra när jag lärde känna klassen här på Rudbeck, säger Ellen.
Hon tycker att de främsta fördelarna med skolan är alla olika kurser och inriktningar. Oavsett program kan man välja de flesta kurser som finns för att matcha sina egna intressen.
– Det stora antalet elever och kurser resulterar i roliga lektioner med många nya människor.
Hon valde samprogrammet eftersom det är ett brett, högskoleförberedande program.
-Efter gymnasiet vill jag plugga till sjuksköterska, avslutar hon.

Text och bild: Victor Nordin

Elin valde det Humanistiska programmet för att hon tycker språk är intressant. Hon pluggar flera språk som tyska och italienska, och har även fått lära sig vilken betydelse språk har för människans tankar och beteende. Eftersom Elin läser kurser med många olika personer istället för med sin klass berättar hon att Rudbeck ger henne möjlighet till ett brett socialt nätverk.
– Det skapar en jättehärlig miljö på skolan, avslutar Elin.

Text och bild: Alexandra Kjellin

– Jag visste sedan jag var liten att jag vill bli läkare, berättar Elbi.
Elbi går sitt sista år på Naturvetenskapsprogrammet och är engagerad i sina studier och tycker om skolan. För henne är det viktigaste att man trivs i skolan. Hon berättar att Rudbeck ger henne möjligheten att utöka sitt kontaktnät.
– Rudbeck är en väldigt stor skola med ett annat system jämfört med andra gymnasieskolor. Vi läser våra kurser tillsammans med folk från andra årskurser, program och inriktningar. Det har gett mig möjligheten att träffa nya människor och socialisera mig.
– Det finns en positiv atmosfär på skolan. Alla är så trevliga, avslutar Elbi.

Text och bild: Julia Swärd

Catinca går tredje året på Ekonomiprogrammet. För henne var Rudbeck ett självklart val bland annat på grund av de många valbara kurserna som skolan hade att erbjuda samt skolans goda rykte.
– Rudbeck ger mig möjligheten att studera t.ex. en mediekurs, fastän att jag går ekonomi. Det tycker jag är jättebra.
Dessutom får man lära känna många olika människor, eftersom man har lektioner med folk från alla inriktningar och årskurser. Detta bidrar till en större kompiskrets samt att man utvecklas som person. Catinca lyfter också fram de många aktiviteter som händer på skolan.
– Nästan varje vecka anordnas det roliga aktiviteter, bland annat av elevkåren, avslutar Catinca.

Text och bild: Mustafe Abokor

Atoor går årskurs tre på Samhällsvetenskapsprogrammet. Hennes äldre systers lyckade gymnasietid på Rudbeck spelade en stor roll för Atoors beslut att söka till Rudbeck. En bidragande faktor till hennes trivsel är skolans storlek och mångfald av vänner, vilket hon värdesätter högt.
– Jag har aldrig känt mig utanför, jag har olika vänner överallt. Jag hittar alltid någon att vara med och känner mig aldrig ensam.
Atoor tycker även att det är viktigt med ett stort urval av kurser. Hon valde att läsa inriktningen Medier, information och kommunikation eftersom hon gillar att skriva och är intresserad av att läsa om saker som händer i samhället i media.
– Själva ämnet media är otroligt roligt eftersom man får testa många olika saker, exempelvis filma, designa och redigera.

Text och bild: Evelina Arvesjö

Arman går i årskurs 3 på Teknikprogrammet. Han valde Rudbeck då han hört mycket positivt om skolan. Han ville gå i en stor skola och såg fram emot att möta nya människor. Arman tycker om att ha möjlighet att anpassa sin utbildning genom sina val vilket gör skolgången roligare och mer intressant. Rudbeck anordnar också en del event som gör skolgången minnesvärd. Han berättar att det finns en stor gemenskap mellan klasskamraterna och han känner en trygghet på Rudbeck. Första året är det stort fokus på olika teknikämnen. Beroende på vilken inriktning man väljer så går man djupare in på olika grenar inom tekniken. Arman går inriktningen Informations- och medieteknik. Det innebär att man fokuserar mycket på digital teknik. Man kan även inkludera kurser från andra inriktningar. Han tycker också att det är skönt att slippa läsa språk eftersom det inte ingår på tekniklinjen.

Text och bild: Linn Wass

Alva som går sista året på Ekonomiprogrammet rekommenderar andra att välja Rudbeck eftersom skolan har så mycket att erbjuda.
– Jag trivs på Rudbeck för att jag läser kurser som jag har fått välja själv och för att jag har fått träffa så många härliga nya människor.
Alva valde Ekonomiprogrammets juridikinriktning, eftersom hon ansåg att den passade henne bäst. För henne var det framför allt fördjupningskursen i juridik som lockade.
Hennes favoritminne från Rudbeck hittills är de två första veckorna i ettan. En tid som hon beskriver som spännande med tanke på att det var en ny miljö, med nya klasskamrater och nya möjligheter.

Text och bild: Mustafe Abokor