Finns även som syntolkat

Ekonomi­programmet

Är du nyfiken på hur man marknadsför produkter och hur man driver ett eget företag? Vill du få kunskap om hur man löser juridiska fall? I så fall kanske Ekonomiprogrammet är något för dig!

Programmet ger dig kunskaper inom samhällsekonomi, företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Du får lära dig om olika ekonomiska förhållanden i samhället, om länders olika förutsättningar och om internationella sammanslutningar och avtal. Du får också kunskaper om hur man driver ett företag. Här får du diskutera ett företags juridiska men även moraliska ansvar.

Lärande genom möten är en viktig del i undervisningen. Du kommer få delta i spännande studiebesök och möten med politiker, forskare, företagare och andra samhällsengagerade personer.

När du är klar med gymnasieutbildningen och eventuella vidare studier kanske du jobbar som civilekonom, key account manager, revisor, marknadsförare, controller, jurist/advokat, banktjänsteman, administratör eller startar ditt eget företag.

Första året läser alla på Ekonomiprogrammet tillsammans. Inför andra året väljer du inriktning, fördjupningskurser och individuellt val.

Inriktningar

På Ekonomiprogrammet kan du välja att läsa följande inriktningar:

  • Ekonomi
  • Juridik

Inriktning Ekonomi

Väljer du den ekonomiska inriktningen lär du dig att förstå företagets roll i samhället. Du får kunskaper inom företagsekonomi och redovisning, kalkylering och marknadsföring.

I kursen Entreprenörskap och företagande kommer du tillsammans med några kurskompisar att starta upp ett företag på riktigt. Ni utvecklar en affärsidé, skaffar leverantörer och kunder och gör upp budgetar med mera. Ni får självklart delta på Sveriges största mässa för UF-företag, ” Våga Vara Egen”, i Älvsjö.

Utbildningen är verklighetsbaserad och det ingår ett flertalet studiebesök och besök av intressanta gästföreläsare. Vi har nära kontakt med näringslivet genom våra fadderföretag som ger dig inblick i sin verksamhet samt ger dig råd och tips i ditt eget entreprenörskap.

Inriktningskurser på Ekonomi-ekonomi

De kurser som ingår i inriktningen är:

  • Entreprenörskap och företagande
  • Företagsekonomi 2
  • Matematik 3

Fördjupningskurser på Ekonomi – ekonomi

Programfördjupningen på Ekonomiprogrammet är 300 poäng. Här får du själv välja kurser, vi har inget förutbestämt fördjupningspaket som många andra gymnasieskolor har. Du kan till exempel välja att läsa mer inom moderna språk, samhällsvetenskap eller kanske medieämnen. Vill du fördjupa dig inom företagsekonomi så kan du bland annat välja Rudbecks specialiseringskurs inom företagsekonomi. Den kursen ger dig fördjupade kunskaper inom internationell handel, finansiering/kalkylering samt entreprenörskap.

Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Du får fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.

Inriktning Juridik

Väljer du den juridiska inriktningen lär du dig förstå hur viktig en rättsordning är i ett demokratiskt samhälle. Du får kunskaper inom det juridiska området som hjälper dig att analysera, bedöma och lösa juridiska problem.

Utbildningen är verklighetsbaserad och det ingår ett flertalet studiebesök och besök av intressanta gästföreläsare. Du får också testa dina teoretiska kunskaper i ett praktiskt rättegångsspel som iscensätts på Attunda Tingsrätt. Som fördjupning kan det finnas möjlighet att delta i skol-SM i juridik, där du på ett mycket verklighetstroget sätt får använda dina kunskaper i juridik.

Inriktningskurser på Ekonom – juridik

De kurser som ingår i inriktningen är:

  • Filosofi 1
  • Affärsjuridik
  • Rätten och samhället
  • Psykologi 2a

Fördjupningskurser på Ekonomi – juridik

Programfördjupningen på Ekonomiprogrammet är 300 poäng. Här får du själv välja kurser, vi har inget förutbestämt fördjupningspaket som många andra gymnasieskolor har. Du kan till exempel välja att läsa mer inom moderna språk, samhällskunskap eller kanske medieämnen. Vill du fördjupa dig inom juridik så har vi flera fördjupningskurser, bland annat Rudbecks specialiseringskurs Juridisk fördjupning. Då får du bland annat studera straff- och processrätt, civilrätt och EU-rätt.

Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Du får fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.

Jag tycker om att jag får lägga till de kurser som ger mig en bredd. Man läser kurser för att man är intresserad, samtidigt som man träffar andra som också brinner för samma sak.

Sandra

Elev på Ekonomiprogrammet

Elevteam

Anders Unosson

Malin Kidby Lindhagen

Kicki Widsing

Helena Sandell

Frida Edström

Marie Björkqvist