Riksfriidrottsgymnasiet

Tränar du löpning eller friidrott på hög nivå? Är du ambitiös och målinriktad? Vill du kombinera gymnasiestudier med träning på skoltid? Då kanske Riksfriidrottsgymnasiet Sollentuna är något för dig!

Riksfriidrottsgymnasiet Sollentuna erbjuder två varianter av idrottsutbildning – riksidrottsgymnasium (RIG) och nationell idrottsutbildning (NIU). RIG vänder sig till ungdomar från hela landet som satsar på medel- och långdistanslöpning. NIU-platserna riktar sig främst till friidrottare inom Stockholms län och är öppna för friidrottens alla grenar.

Du som går på Riksfriidrottsgymnasiet kan läsa på:

  • Ekonomiprogrammet
  • Humanistiska programmet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Teknikprogrammet

Du läser 700 poäng specialidrott och där ingår löp- och friidrottsträningen samt teori om bland annat anatomi, fysiologi och kost. På tisdagar, torsdagar och fredagar är tid avsatt på schemat till löp- och friidrottsträning.

Fina träningsmöjligheter

Det finns många och varierande träningsområden närheten av Riksfriidrottsgymnasiet, till exempel Rösjöspåren, Järvafältet, Törnskogen och Edsbergsparken. Banlöpningen och övrig friidrottsträning sker givetvis på Sollentunavallen som med sina blåskimrande löparbanor är en av Sveriges mesta tävlingsbanor. Sollentunavallen ligger ca 1,5 km från Riksfriidrottsgymnasiet. En stor del av vinterträningen kommer att bedrivas i den nya friidrottshallen. Sollentuna Sim & Sporthall ger bra möjlighet till alternativ träning. Sist med inte minst så har vi Riksfriidrottsgymnasiets egen träningslokal med ett välutrustat gym med löpband och motionscyklar.

Varje vinter åker Riksfriidrottsgymnasiet på träningsläger till varmare breddgrader. De senaste året har resan gått till Algarvekusten i Portugal.

Ansökan

Du skickar först in en ansökan till Svenska Friidrottsförbundet senast den 15 oktober. Därefter blir du kallad till tester här på Riksfriidrottsgymnasiet. Du måste också ansöka om en gymnasieplats på Rudbeck. Du som bor i Stockholms län, i Gnesta eller Håbo kommun ansöker via Gymnasieantagningen. Du som är skriven i en annan kommun ansöker via antagningskansliet i din hemkommun.

Det passar mig perfekt att kunna kombinera friidrott med studier!

Faustin

Elev på Löpargymnasiet

Elevteam

Ola Lagerström

Urban Aruhn

Annette Mäkelä

Annette Modin

Camilla Ragnhult

Gunnel Ahrens

  • Skolsköterska på AST-enheten, EE, IM-Individuellt alternativ, LÖP, NA, ORI och TE
  • gunnel.ahrens@rudbeck.se
  • 08-579 218 35
  • 073-915 18 35