Tips inför ditt gymnasieval

Några tips som kan vara bra att tänka på när du ska ansöka till gymnasiet

Ta reda på så mycket du kan innan du gör ditt gymnasieval
Surfa runt bland olika skolor och jämför de mot varandra. Kom ihåg dina prioriteringar och vad just du tycker är viktigt. Läs vad som ingår på de olika programmen och återigen gå tillbaka till dig själv och fundera på vad du tycker är roligt och intressant.

Fundera på vad som är viktigt för just dig
Vill du ha nära till skolan eller vill du plugga på samma skola som många av dina kompisar? Kanske är det något speciellt innehåll som tilltalar dig eller en viss schemastruktur som du föredrar. Vill du varva teori med praktik eller har du ett specialintresse som du även vill läsa mer om på gymnasiet? Vill du kunna välja mycket själv eller föredrar du förutbestämda fördjupningspaket?

Rangordna dina val
När du gör din ansökan till gymnasiet måste du rangordna dina val. Det programmet du helst vill läsa sätter du som första val. Blir du antagen till t.ex. ditt tredjehandsval, så stryks alla val med lägre rangordning. Du står då fortfarande som reserv till ditt första- och andrahandsval.

Tänk efter vad du är intresserad av
Fundera på vilka ämnen du har tyckt bäst om på högstadiet. Det kan vara en god idé att välja ett program där du får läsa sådant som du tycker är roligt och intressant.

Kontakta gärna någon av våra studie- och yrkesvägledare om du har frågor. Kontaktuppgifter hittar du här.