Vanliga frågor

Hur många elever går det på skolan?

På Rudbeck går det ca 2200 elever.

Hur ser klasserna ut på Rudbeck?

Vi har inga traditionella klasser. Vi har istället mentorsgrupper med 16 elever i varje grupp. Under ditt första år läser du det mest tillsammans med din mentorsgrupp. I de flesta kurser bildar två mentorsgrupper en klass. Här kan du läsa mer om hur det funkar här på Rudbeck.

Går det att byta grupp om man känner att man hamnat i fel grupp?

Mentorsgrupperna utformas efter elevernas språkval, så den gruppen är inte möjlig att byta. Undervisningsgrupper byter vi endast i samråd med rektor och under förutsättning att det finns plats i gruppen och att den nya gruppen passar in i ditt schema. Bytet måste ske innan kursen startar.

När väljer jag inriktning, fördjupningskurser och individuellt val?

Efter årsskiftet i årskurs 1 göra du dessa val. Innan valet kommer du att få information av studie- och yrkesvägledarna. Här kan du läsa mer om valet och vilka kurser vi erbjuder. 

Kan jag läsa extra kurser?

Rektor avgör om du får läsa kurser utöver din ordinarie studieplan. Om du klarar av det, om kursen du önskar läsa passar in i ditt schema och om det finns platser kvar brukar utökningar beviljas.

Vad gör jag om jag får betyget F?

Du har möjlighet att läsa om kursen, i mån av plats. Du kan även göra en prövning.

Hur kommer mitt schema att se ut?

Du börjar som tidigast 8.20 och slutar som senast 16.05. Alla elever har ett individuellt schema, eftersom vi har ett kursutformat system. Vårt läsår är indelat i tre perioder och du kommer att få ett nytt schema inför varje period.

Om jag behöver stöd och hjälp, finns det att få?

För oss är det viktigt att alla elever känner sig trygga och att alla som behöver hjälp och stöd får det. Vi har 8 studie- och yrkesvägledare, 8 specialpedagoger/speciallärare, 2 skolsköterskor, 4 kuratorer och 3 skolvärdar. Här kan du läsa mer om vårt elevstöd.

Finns det en matsal?

Ja, det finns en matsal. Varje dag serveras tre rätter, varav en är vegetarisk. Det finns också dagens soppa och en stor salladsbuffé. Här kan du läsa mer om skolrestaurangen. 

Finns det datorer att låna?

Alla elever får låna en personlig iPad. Denna används i samtliga undervisningssituationer. Här kan du läsa mer om 1-1: En iPad till varje elev.

Får man ett SL-kort när man börjar på Rudbeck?

Om du har en färdväg på minst 6 km från skolan får du vid skolstart en terminsbiljett. På Sollentuna kommuns hemsida kan du läsa mer om terminsbiljett. 

Finns det ett bibliotek på skolan?

Ja, det finns ett bibliotek och två bibliotekarier. Här kan du låna böcker, söka i databaser och läsa tidningar. Här kan du läsa mer om Biblioteket.